ΟΔΗΓΟΣ ΧΑΡΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΑΣΜΟΣ

Μέρος πρώτο: χαρτούρα στην Αθήνα πριν φύγετε

Παρακάτω δίνονται οδηγίες για να επιβιώσετε την γραφειοκρατία με την οποία δυστυχώς θα μπλέξετε αφού αποφασίσατε να πάτε με Έρασμος σε μία άλλη χώρα. Ο οδηγός αναφέρεται γενικά στο Έρασμος αλλά και πιο συγκεκριμένα για την Φινλανδία, στο πανεπιστήμιο ΤΚΚ.

Αφού δείτε στα αποτελέσματα επιλογής φοιτητών ότι έχετε επιλεγεί για ένα πανεπιστήμιο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 

Μέρος 1: Αιτήσεις

Η μεγαλύτερη χαρτούρα είναι εδώ. Διαβάστε προσεκτικά και προσέξτε μην ξεχάσετε τίποτα.

Χαρτιά για την Ελλάδα

Αρχικά θα πάτε στον Υπεύθυνο Καθηγητή για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στο οποίο θα πάτε (στον οποίο από εδώ και πέρα θα αναφέρομαι με ΥΚ) και θα πάρετε 4 χαρτιά:

  • Πληροφοριακό έντυπο.
  • Διαβάστε το καλά. Περιέχει πληροφορίες για τα υπόλοιπα 3 έγγραφα παρακάτω καθώς και προθεσμίες που πρέπει να προσέξετε.

  • Αίτηση Υποτροφίας Κινητικότητας Φοιτητών για Σπουδές (ή απλά Αίτηση)

    Αυτό το χαρτί είναι η αίτηση για την υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αφού το συμπληρώσετε, το χαρτί πρέπει να υπογραφεί από:
    α)  Την γραμματεία του τμήματος
    β) Τον πρόεδρο του τμήματος (κ. Σφηκόπουλο)
    γ) Τον ΥΚ
    στην συγκεκριμένη σειρά. Για την συμπλήρωση του πιθανός θα χρειαστείτε κάποιες πληροφορίες από τον ΥΚ (κωδικούς κλπ)

  • Σύμβαση
  • Το χαρτί αυτό πρέπει να το συμπληρώσετε 2 φορές, και να το υπογράψει ο ΥΚ.

  • Learning Agreement            
  • (μπορείτε επίσης να το κατεβάσετε από το site του ξένου πανεπιστημίου)
    Προσοχή!!!  Στο συγκεκριμένο χαρτί γράφετε ποια μαθήματα του ξένου πανεπιστημίου θέλετε να παρακολουθήσετε. Αυτό προαπαιτεί μία έρευνα. Πρέπει ανάλογα με το πανεπιστήμιο στο οποίο πάτε να βρείτε ποια μαθήματα διδάσκονται στο εξάμηνο που θα πάτε στην γλώσσα που θέλετε. (Συγκεκριμένα για το ΤΚΚ, χρειάζεστε το μαθήματα που διδάσκονται στα αγγλικά από εδώ και τον οδηγό σπουδών με πληροφορίες για το κάθε μάθημα από εδώ. Βρείτε τα αντίστοιχα έγγραφα για την χρονιά που σας αντιστοιχεί). Από αυτά, καλό είναι να επιλέξετε κάποια που πιστεύετε ότι ταιριάζουν με αντίστοιχα μαθήματα του δικού μας προγράμματος σπουδών (χωρίς να σας ενδιαφέρει το εξάμηνο). Μετά πρέπει να κυνηγήσετε τους καθηγητές του τμήματος μας που διδάσκουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, και αφού τους δώσετε πληροφορίες για τα αντίστοιχα μαθήματα στο ξένο πανεπιστήμιο να τους ρωτήσετε αν θα αναγνωρίσουν το μάθημα αν το περάσετε στο εξωτερικό. Ανάλογα με το ποια μαθήματα θα σας αναγνωριστούν και ποια σας ενδιαφέρουν, συμπληρώστε το Learning Agreement. Αφού το συμπληρώσετε, πρέπει να υπογραφεί:
    α)  πρώτα από τον ΥΚ και
    β) μετά από τον Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας Ι.Καρακώστα. Τον Αντιπρύτανη τον βρίσκετε Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια, στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου.
    Πιθανώς να μην προλάβετε να βρείτε όλους τους καθηγητές μέχρι την προθεσμία που πρέπει να στείλετε το Learning Agreement. Μάλλον γίνεται να αλλάξετε τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε, αφού πάτε στην Φινλανδία.

Προθεσμίες

Προσοχή στις προθεσμίες: Το Learning Agreement μαζί με τα υπόλοιπα χαρτιά για τα εξωτερικό (στα οποία αναφέρομαι παρακάτω) πρέπει να πάνε στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέχρι μία συγκεκριμένη προθεσμία που αναγράφεται σε ένα από τα έγγραφα αυτά (βλέπε παρακάτω). Το Learning Agreement όμως πρέπει επίσης να έχει επιστραφεί υπογεγραμμένο από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να το πάτε στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων (ΤΕΔΣ, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια) μαζί με την Αίτηση και τις 2 Συμβάσεις μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στο πληροφοριακό έντυπο. Αν το Learning Agreement δεν σας έχει ακόμα επιστραφεί από το πανεπιστήμιο του εξωτερικού την συγκεκριμένη ημερομηνία, εσείς θα πάτε ούτως ή άλλως με την Αίτηση και τις Συμβάσεις συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες, και θα σας δώσουν νέα προθεσμία για το Learning Agreement. Υπάρχουν δηλαδή 2 προθεσμίες, μία του πανεπιστημίου στο εξωτερικό και μια του ΤΕΔΣ.

Χαρτιά για το εξωτερικό

Προχωράμε στα χαρτιά που πρέπει να στείλετε μαζί με το Learning Agreement στο πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέχρι κάποια ημερομηνία. Τα χαρτιά και η ημερομηνία εξαρτώνται από το πανεπιστήμιο. Πληροφορίες θα βρείτε στο site του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Τα ακόλουθα αφορούν το ΤΚΚ της Φινλανδίας.

  • Application Form
  • Η αίτηση για να σπουδάσετε στο πανεπιστήμιο. Σε αυτή αναγράφονται και τα υπόλοιπα έγγραφα που πρέπει να στείλετε, και η προθεσμία. Βρίσκεται σε αυτή τη σελίδα και συγκεκριμένα εδώ. Θέλει υπογραφή από τον ΥΚ.

  • Μετάφραση της Αναλυτικής Βαθμολογίας
  • Αφού πάρετε Αναλυτική Βαθμολογία από την Γραμματεία, πρέπει να την μεταφράσετε στα αγγλικά. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε μεταφραστή, κάντε το μόνοι σας. Μεγάλη προσοχή όμως! Θέλει υπομονή στο Word για να μοιάζει επακριβώς με το πρωτότυπο (γραμμές, στήλες, κουτάκια, έντονα κλπ). Σημειώνω ότι η Σχολή μεταφράζεται σε School και το Τμήμα σε Faculty. Αν έχετε απορίες ρωτήστε. Τα ονόματα των μαθημάτων στα αγγλικά μην τα φανταστείτε! Βρείτε τα στο αγγλικό site της σχολής μας. Ας κάνει την μετάφραση κάποιος που ξέρει καλά αγγλικά. Επίσης αφήστε στο τέλος χώρο για να υπογράψει ο Πρόεδρος του Τμήματος, σημειώνοντας στα αγγλικά «ο Πρόεδρος του Τμήματος, Θωμάς Σφηκόπουλος, Καθηγητής». Ρωτήστε τον πως πρέπει να το γράψετε.

  • Απλή φωτοτυπία του διπλώματος των Αγγλικών (Advanced, Proficiency, κλπ)
  • Motivation Letter
  • Ένα γράμμα στο οποίο γράφετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να σπουδάσετε σε αυτό το πανεπιστήμιο (γιατί θα μάθετε πολλά, για την εμπειρία, γιατί είναι γαμάτοι εκεί, κλπ κλπ)

  • Βιογραφικό (CV) στα αγγλικά

    Τέλος, το τελευταίο που πρέπει να συμπληρώσετε είναι:

  • Αίτηση για την διαμονή
  • Πιθανώς να χρειαστεί να την στείλετε μαζί με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα στο TKK όμως συμπληρώνετε ηλεκτρονικά. Η αίτηση βρίσκεται εδώ και πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Κάντε την γρήγορα για να βρείτε δωμάτιο.

Αφού λοιπόν στείλετε τα χαρτιά στο εξωτερικό και τα πάτε και στο ΤΕΔΣ, τελειώσατε με τις αιτήσεις.

 

Μέρος 2: Λοιπές Προετοιμασίες

Αλλά ΔΕΝ τελειώσατε με τις προετοιμασίες. Δώστε βάση στα υπόλοιπα:

  • Κάρτα Υγείας
  • Πρέπει να βγάλετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να καλύπτεστε από τα δημόσια νοσοκομεία της ξένης χώρας. Ανάλογα με το που είστε ασφαλισμένοι (ΙΚΑ, Δημόσιο, Σουξουμουξουμανταλάκια κλπ) πρέπει να πάτε με τον γονιό σας στην υπηρεσία και να βγάλετε την κάρτα. Ξεθάψτε βιβλιάρια υγείας και τσεκάρετε ότι είναι θεωρημένα.

  • Εξουσιοδότηση
  • Πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ με τον γονιό τον οποίο θα εξουσιοδοτήσετε να λάβει την υποτροφία αντί για εσάς, αφού εσείς θα είστε στο εξωτερικό. Αφού έχετε γράψει σε ένα Α4 ότι «εγώ ο μπλαμπλα εξουσιοδοτώ τον μπλαμπλα να λάβει την υποτροφία του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Έρασμος αντί για εμένα», και υπογράψετε από κάτω, πάτε στο ΚΕΠ για σφραγίδα για το γνήσιο της υπογραφής.

  • Διαμονή (Διαφέρει ανάλογα με την χώρα, το παρακάτω αφορά Φινλανδία)
  • Όταν σας απαντήσουν από το HOAS (φοιτητικές εστίες Φινλανδίας) για το δωμάτιο, πρέπει να τους απαντήσετε ότι το θέλετε και να βάλετε ένα ποσό στην τράπεζα για εγγύηση. Οδηγίες θα γράφουν αναλυτικά τα χαρτιά που θα λάβετε από το ταχυδρομείο. Απλά πηγαίνετε στην τράπεζα για μεταφορά των χρημάτων, και στείλτε τους με email την απόδειξη και το έγγραφο αποδοχής (για το οποίο θα σας έχουν δώσει link)

  • Εισιτήρια
  • Τα αεροπορικά εισιτήρια πρέπει να τα κλείσετε μόνοι σας. Αφού σας έχουν πει πότε είναι διαθέσιμα τα δωμάτια σας, ψάξτε στο internet για πτήσεις. Καλό είναι να φτάσετε πρωί. Επίσης, για Φινλανδία, σημειώστε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, όλες κάνουν ενδιάμεση στάση και αλλάζετε αεροπλάνο.

  • Επικοινωνία με tutor (Διαφέρει ανάλογα με την χώρα, το παρακάτω αφορά Φινλανδία)
  • Θα σας στείλει email ο tutor σας (φοιτητής του ξένου πανεπιστημίου υπεύθυνος να σας βοηθήσει). Πείτε του που θα μένετε για να σας πάει στα δωμάτια, τη ώρα θα φτάσετε, κλπ. Εάν δεν φτάσετε πρωί, και δεν προλαβαίνετε να πάρετε τα κλειδιά των δωματίων οι ίδιοι, πρέπει να κανονίσετε να τα πάρει αυτός αντί για εσάς. Θα πρέπει να στείλετε ένα email στο HOAS που να εξηγείτε για ποια δωμάτια πρόκειται και ποιος είναι ο tutor, έτσι ώστε να μπορέσει να πάει να πάρει τα κλειδιά. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό στα χαρτιά που θα λάβετε από το HOAS.

 

Γενικά διαβάστε προσεκτικά ό,τι χαρτί λάβετε τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από το ΗΟAS (για όσους πάνε Φινλανδία).

Οπλιστείτε με υπομονή και θα επιβιώσετε. Καλό ταξίδι!